Alle kinderen die in Amsterdam worden geboren, worden na aangifte automatisch aangemeld voor jeugdgezondheidszorg. Kort daarna volgt een eerste huisbezoek. Afhankelijk van de buurt waar het kind woont, gebeurt dat door de verpleegkundige van SAG Jeugdgezondheidszorg of het screenteam van de GGD. Ook als iemand van de GGD langskomt, kunnen ouder voor het vervolg kiezen voor een consultatiebureau van SAG Jeugdgezondheidszorg.

Eerste huisbezoek
Het eerste huisbezoek vindt plaats op de 4e, 5e of 6e dag na de geboorte. Onze verpleegkundige of de medewerker van het screenteam neemt dan een paar druppeltjes bloed af uit de hiel van de baby (hielprik) voor nader onderzoek. Ook wordt een gehoortest gedaan.

Tweede huisbezoek
Het tweede huisbezoek vindt plaats tussen de 10e en 14e dag na de geboorte. Onze verpleegkundige legt dan uit wat er van de jeugdgezondheidszorg en de consultatiebureaubezoeken verwacht kan worden. Het oproepschema met de verschillende contactmomenten wordt gegeven.

Na het tweede huisbezoek volgen er afspraken voor bezoek aan het consultatiebureau (OKC). Het eerste bezoek aan het Consultatiebureau vindt plaats in de 4e week na de geboorte van het kind.

GroeiGids
In Amsterdam krijgen alle ouders een GroeiGids. De GroeiGids bestaat uit zeven handzame boekjes, die ouders informatie biedt over de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van hun kind. Vanaf het moment van een kinderwens tot en met de puberteit. Ouders ontvangen van onze verpleegkundige een bewaardoos voor de groeigidsen en de katernen 0-4 jaar en 4-14 jaar.